Uyuşturucu, Ülkemizin gelişmesinin önünde büyük bir tehdittir
Tacettin DURMUŞ
Kars Emniyet Müdürlüğü, son zamanlarda Ülkemize yönelmiş, çağımızın sinsi hastalığı olan uyuşturucunun toplum psikolojimize ve milli ekonomimize büyük zararlar vermekte olduğuna dikkat çekerek, ülkemizin gelişmesinin önünde büyük bir tehdit olduğunu vurguladı.
Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında düzenlenen 2019 yılının ilk muhtarlar toplantısında uyuşturucu madde ile mücadele konusu masaya yatırıldı. Toplantıda uyuşturucu ile mücadelede muhtarların rolünün son derece önemli olduğunun altı çizildi.
Toplantıda Kars Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Polis Memuru Durmuş Ali Koçak, tarafından uyuşturucu ile mücadele çerçevesinde İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar, hedefler ve analizleri içeren bilgilendirme sunumu yapıldı.
Halk Eğitim Merkezi ASO Salonunda düzenlenen toplantıda Polis Memuru Durmuş Ali Koçak, İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan sunumda, uyuşturucu tehdidi ve uyuşturucun kullanımının Dünya, Avrupa ve Türkiye kıyaslamasını aktardı. Koçak ayrıca 2017-2018 suç istatistikleri, uyuşturucu madde bağlantılı ölümler, genel nüfusta madde kullanım yaygınlığı araştırması (gps) ve narkolog proje çıktıları, İçişleri Bakanlığınca yürütülen çalışma ve projeler ile muhtarların uyuşturucu ile mücadeledeki önemli rollerini ayrıntılı bir şekilde anlattı.
Vali Türker Öksüz’ün başkanlık ettiği, Vali Yardımcısı Serhat Karabektaş, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Kağızman Kaymakamı Ercan Öter, İl Jandarma Komutanı Osman Kılıç, Emniyet Müdür Yardımcıları, Murat Oğuz, Nail Savran, İbrahim Ethem Öztürk ile bazı daire amirleri, merkez köy ve mahalle muhtarların katıldığı toplantıda sunum yapan Polis Memuru Durmuş Ali Koçak, son zamanlarda Türkiye’ye yönelmiş, çağımızın sinsi hastalığı olan uyuşturucunun, toplum psikolojimize, ve milli ekonomimize büyük zararlar vermekte olduğuna dikkat çekerek, ülkemizin gelişmesinin önünde bir tehdit olarak durmakta odluğunu altını çizdi.
Ülkemizin coğrafi konumu ve genç nüfusu nedeniyle uyuşturucudan doğrudan etkilenen ülkeler arasında yer aldığını da aktaran Koçak, Tükiye’nin gerek Asya’da üretilen ve Avrupa'ya transfer edilen eroin kaçakçılığında gerekse Avrupa'da üretilen ve Asya'ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu ve ara kimyasallar kaçakçılığında transit ve hedef ülke konumunda olduğuna da vurgu yaptı.
Kars Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Polis Memuru Durmuş Ali Koçak, sunumunda dikkat çeken ayrıntıları ise şu şekilde aktardı:
DÜNYA, AVRUPA VE TÜRKİYE KIYASLAMASI
“Ülkemiz, Afyon ve eroin üretimi bakımından Afganistan; Ecstasy bakımından Belçika, Hollanda; Amfetamin (Captagon) bakımından Polonya, Belçika, Hollanda; Metamfetamin bakımından Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, İran; Sentetik uyuşturucular (Sentetik Kannabinoid vs.) bakımından Çin, AB Ülkeleri; Çok sınırlı olmakla beraber esrar üretimi bakımından Fas kaynaklı uyuşturuculardan etkilenmektedir.
Ülkemizdeki uyuşturucu tehdidini daha iyi anlamak için, ülkemizdeki uyuşturucu kullanımını dünya ve Avrupa ülkelerindeki kullanım durumuyla kıyaslarsak, içinde bulunduğumuz durumu daha iyi anlama imkanına kavuşabiliriz.
-Dünya Uyuşturucu Raporuna göre, 2016 yılında Dünya’da 15-64 yaşları arasındaki kişilerin yüzde 5,6’sı yani, 275 milyon kişinin yaşamlarının bir noktasında uyuşturucuları en az bir defa kullandığı tahmin edilmektedir.
-Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre ise, 2016 yılında Avrupa’da 15-64 yaşları arasındaki kişilerin % 26’sı yani, 92 milyon kişinin yaşamlarının bir noktasında uyuşturucuları en az bir defa kullandığı tahmin edilmektedir.
-Ülkemizdeki duruma baktığımızda 2018 yılında yapılan Türkiye’de Genel Nüfusta Tütün, Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranış Araştırması anket çalışmasının sonuçlarına göre, 2018 yılında 15-64 yaşları arasındaki kişilerin %3,1’i yani 1,6 milyon kişinin yaşamlarının bir noktasında uyuşturucuları en az bir defa kullandığı tespit edilmiştir.
-Bu konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu ifadelerden anlaşılması gereken Dünya, Avrupa ve Türkiye için belirtilen sayıların bağımlı sayısını değil, Uyuşturucuları en az bir kez herhangi bir uyuşturucu maddeyi kullandığını beyan ede kişi sayısını göstermektedir.
-Ülkemizde uyuşturucu kullananların oranı, Dünya ve Avrupa ülkelerine kıyasla daha düşük bir oranda olsa da, 2011 yılında yüzde 2,7 olan kullanıcı sayısına kıyasladığımızda bir artış olduğu gözlemlenmektedir. Bizlerde bu bilinçle uyuşturucuların arzını, yani kullanıcılara ulaştırılmasını engellemek için, güvenlik güçlerimiz tüm gücüyle mücadelelerini sürdürmektedir.
OLAY ŞÜPHELİ TUTUKLU SAYISI
Bakanlığımız kolluk birimleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında; 2018 yılında bir önceki yılın tamamına göre yüzde 17 artışla 140 bin 327 olaya müdahale edilmiş, yüzde 19 artışla 198 bin Şüpheli yakalanmıştır. Yakalanan şüphelilerin 22 bin 330’u sevk edildikleri adli mercilerce tutuklanmıştır. Bu; tüm zamanların en yüksek olay şüpheli ve tutuklu sayılarıdır. Burada bir konuya açıklık getirmekte yarar vardır. Özellikle 2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen operasyon ve yakalanan şüpheli sayılarındaki artışın, ülkemizdeki madde bağımlılığının veya kullanımının arttığı şeklinde yoruma dayanak olması doğru değildir. Bu var olan potansiyelin kolluk faaliyetleriyle ortaya çıkarılmasından ibarettir. Madde bağımlılığı ve kullanımının artışı yani uyuşturucu riski, bu rakamlara çok farklı kriterler eklenerek ortaya konabilir. Yakalamalardaki artış, kolluk performansı konusunda fikir verebilir.
UYUŞTURUCU MADDE BAĞLANTILI ÖLÜMLER
Ülkemizdeki uyuşturucu madde bağlantılı ölüm sayılarını, dünya ve Avrupa ülkelerindeki durumla kıyaslarsak; Dünya Uyuşturucu Raporuna göre, 2015 yılında Dünya’da, milyonda 35 oranla, 167.750 uyuşturucu bağlantılı ölüm meydana gelmiştir. Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre ise, 2016 yılında, Avrupa ülkelerinde, 15-64 yaş arası 8.500 madde bağlantılı ölüm meydana gelmiştir. Ülkemizde ise, 2017 yılında 15-64 yaş arası (milyonda 17 oranla) 941 madde bağlantılı ölüm meydana gelmiştir. Madde bağlantılı ölüm olayları milyonda 17 oranla, milyonda 35 olan dünya ortalamasının yarısı olsa da, ülkemizde madde bağlantılı ölümlerde son yıllarda görülen artışlar bir kere daha dikkatimizi uyuşturucu konusuna çekmiştir.
NARKO TERÖRLE MÜCADELE
Uyuşturucu ticareti, dünyadaki küresel terör örgütlerinin en önemli gelir kaynağıdır. Bu illet gençlerimizi bir yandan zehirlemektedir.
Özellikle PKK’nın uyuşturucu ticareti üzerinden yılda ortalama 1,5 milyar dolar gelir elde ettiği ve Avrupa uyuşturucu pazarının yaklaşık yüzde 80’ini elinde tuttuğu bilinmektedir.
Bölücü Terör Örgütü (BTÖ)’nün, en önemli finans kaynaklarından biri olan uyuşturucunun pazarlanmasında aldığı rolü/bağlantıyı hukuki olarak ortaya çıkarmak, uyuşturucu maddeleri ele geçirmek ve yasa dışı kenevir ekim alanlarını tespit ederek imha etmek maksadıyla, Diyarbakır ilinde 2016 (20 Operasyon), 2017 (48 Operasyon) ve 2018 (25 Operasyon) yıllarında aralıksız operasyonlar icra edilmiştir.
Sayın Bakanımızın katkı ve onaylarıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yürütülen NARKOLOG projesiyle;
Uyuşturucu madde suçlarının arkasında yatan nedenlerin ve risk etmenlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece, uyuşturucu ticareti ve madde kullanımıyla daha güçlü ve etkin bir biçimde mücadele edilebilecektir.
Bu kapsamda, uyuşturucu ticareti ve madde bağımlılığı risk faktörlerini belirleme faaliyetlerinde kullanılabilecek bilgilere ulaşmak amacıyla literatürde kullanılan anket ve ölçeklerden de yararlanarak, 2 bölüm, 13 kısım ve 57 sorudan oluşan NARKOFORM hazırlanmıştır. TUBİM Bilim Kurulu incelemesinden sonra anketör eğitimlerine başlanmıştır.
81 ilden belirlenen NARKOLOGların eğitimleri tamamlandıktan sonra, 6 Haziran 2018 tarihi itibariyle NARKOFORMların uygulanmasına tüm Türkiye’de başlanmıştır. İllerimizde hakkında TCK 188, 190, 191, 2313 ve 3298 sayılı kanunlara muhalefet suçundan işlem yapılan şüpheliler üzerinde tamamen gönüllülük esasına göre ve kendileri hakkında gerçekleştirilen adli işlemler bittikten sonra yapılan anketler, tablet-PC’ler üzerinden online olarak Narkotik Daire Başkanlığımıza aktarılmaktadır. Narkolog eğitimi alan personel tarafından 11.06.2018-19.12.2018 tarihine kadar 5.262 anket doldurulmuş, anket değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.